Για την αναζήτηση τόσο της αυτοφυούς όσο και της καλλιεργήσιμης τρούφας οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι είναι οι απαραίτητοι συνοδοί μας.
Πολλές είναι οι ράτσες σκύλων καθώς και διασταυρώσεις αυτών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των τρουφών. Κάποιες από τις γνωστότορες εξ αυτών είναι το Labrador Retriever, το Griffon Korthal, το αγγλικό Pointer και το γερμανικό κοντότριχο Pointer (Bracco Tedesco ή Kurzhaar), το Lagotto Romagnolo, το Epagneul Breton, το Springer Spaniel, το Cocker Spaniel.
Κάθε φυλή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η σωστότερη επιλογή ενός τρουφόσκυλου έγκειται στις εκάστοτε απαιτήσεις του δυνητικού ιδιοκτήτη.
Οι αμιγώς κυνηγητικές ράτσες έχουν κατά κανόνα μεγάλη εμβέλεια έρευνας, με εντονότατα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και χαρακτηριστική ενεργητικότητα. Τα Retrievers συνηθίζουν να μην απομακρύνονται από τον ιδιοκτήτη τους και τείνουν να σαρώνουν εντατικότερα και λεπτομερέστερα την περιοχή έρευνάς τους. Το Epagneul Breton και το Springer Spaniel είναι γνωστά για την μεγάλη αντοχή τους και το συχνά καλό "απόρτ". Το Lagotto Romagnolo είναι μία φυλή, χαρακτηριστικής υπακοής και δυνατοτήτων, που εκτράφηκε για την ανίχνευση τρούφας.